Budynek o powierzchni około 1600 m2 i wysokości 43,5 m stanął w sąsiedztwie ZPM Mrągowo. Powstaje nowoczesna fabryka proszków mlecznych.
Prace postępują dynamicznie. Do końca marca wykonano ściany I- go etapu budynku, w którym zamontowane będą suszarnie. Równolegle powstał budynek hali odbioru surowca o powierzchni zabudowy około 1000 m2. W miesiącach zimowych wykonano zbrojenia stalowe oraz wykonano ławy/płyty fundamentowe pod budynki części produkcyjnej o łącznej powierzchni około 6600 m2 zużywając do tego blisko 3500 m3 mieszanek betonowych. Dokonano także wzmocnienie gruntu pod budynki części produkcyjnej metodą kolumn DSM. Zainstalowano blisko 500 kolumn wzmacniających. – informuje Jerzy Michałek, z-ca Dyrektora ds. produkcji i techniki ZPM Mrągowo SM MLEKPOL.
Ściany budynków wykonano z żelbetu z użyciem technologii szalunku ślizgowego, która pozwala na prowadzenie prac z dużą szybkością i uzyskanie wysokiego jakości powierzchni ścian. Przekazanie budynków do montażu urządzeń technologicznych ma nastąpić w październiku 2017 roku. W ramach przedsięwzięcia zostaną wybudowane trzy zespoły budynków połączonych ze sobą:
- budynek, w którym zostaną zamontowane instalacje do suszenia wyrobów mleczarskich o maksymalnej wysokości 43,5m i powierzchni zabudowy około 3100 m 2,
- budynek przyjęcia surowca i procesów obróbki wstępnej surowca o maksymalnej wysokości do 10,5 m i powierzchni zabudowy około 3500 m2,
- budynek magazynowy o maksymalnej wysokości do 14,5 m i powierzchni zabudowy około 12000 m2.
Koszt inwestycji szacowany jest na około 400 mln zł. Planowana wydajność zakładu to 3 mln litrów mleka i serwatki na dobę. W najnowocześniejszej w Polsce proszkowni produkowane będą m.in. białka serwatkowe o dużej czystości i produkty z linii baby food. Zatrudnienie znajdzie najprawdopodobniej 160 osób.
Wykonawcą części budowlanej inwestycji jest firma Budimex SA. Technologie zapewni GEA Polska. Planowane uruchomienie Zakładu Produkcji Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich w Mrągowie to lata 2018/ 19 r.
Zakład Produkcji Sproszkowanych Produktów Mleczarskich powstaje w sąsiedztwie ZPM Mrągowo SM MLEKPOL, gdzie produkowane są m.in doceniane przez konsumentów Maślanka Mrągowska i napoje fermentowane Milko.
Kontakt dla mediów:
Kamila Syroka
rzecznik prasowy
SM MLEKPOL
email: kamila.syroka@v5group.pl
mobile: +48 505 223 467
SM MLEKPOL Zakład Produkcji Mleczarskiej w MRĄGOWIE
W skład Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL, ZPM w Mrągowie wszedł 29 października 2000 roku. Jest drugim Zakładem MLEKPOL-u pod względem ilości przerabianego mleka - udział w przerobie surowca wynosi ok. 20% . Dziennie średnio, ZPM Mrągowo przerabia ok. 1 mln. litrów mleka oraz 800 tys. litrów serwatki. ZPM w Mrągowie zatrudnia 385 osób. Posiada system ISO i certyfikat HACCP. Zakład ma uprawnienie eksportowe UE. Posiada także certyfikaty IFS, BRC, Kosher oraz Hallal.
ZPM Mrągowo rocznie produkuje m.in. 34 643 384 kg serów dojrzewających, 7 350 818 litrów jogurtów Milko, 32 284 114 litrów Maślanki Mrągowskiej.
Najbardziej znane marki powstające w ZPM MRĄGOWO SM MLEKPOL
MAŚLANKA MRĄGOWSKA
Maślanka Mrągowska istnieje od 1997 roku.
To tradycyjny, polski orzeźwiający napój mleczny o lekko kwaskowym smaku. Maślanka jest bogata w lecytynę, białka i sole mineralne. Znajdziemy w niej nie tylko wapń, lecz także białka, sole mineralne i bogactwo witamin z grupy B. Maślanka zawiera tylko 1,5 tłuszczu. Jest lekkostrawna, dietetyczna i dlatego do codziennego menu chętnie włączają ją osoby pragnące zgubić kilka kilogramów. Maślanka ułatwia trawienie i reguluje gospodarkę pokarmową. Jej walory sprawiają, że jest pełnowartościowym uzupełnieniem diety, a nawet rozwiązaniem wielu problemów cywilizacyjnych. Dotyczy to zwłaszcza nietolerancji składników mleka krowiego – laktozy i białka.
Maślanka Mrągowska, oprócz naturalnej występuje również w wersjach smakowych. Jej skład uzupełniają owoce: brzoskwinia, truskawka, pieczone jabłka, owoce leśne.
W wersji deserowej Stracciatella, napój wzbogacono kawałkami aromatycznej czekolady. W 2016 r. paleta smaków Maślanki Mrągowski poszerzyła się o dwa nowe: cytryna oraz mango_kardamon. Połączenie najlepszego polskiego mleka i egzotycznych dodatków dało znakomite efekty.
MILKO
Marka Milko obecna jest na rynku od 2003 roku. Milko to gama napojów fermentowanych oraz mleko. Pod szyldem Milko znajdujemy wyśmienite jogurty, maślanki, kefiry i mleko. Szczególnym powodzeniem wśród konsumentów cieszą się jogurty owocowe i deserowe. Powstały z najlepszego mleka oraz najwyższej jakości dodatków owocowych i smakowych. Obok smaków: morelowego, wiśniowego, truskawkowego, czerwonej pomarańczy czy żurawiny znajdziemy wyjątkowe jogurty o smaku tiramisu i straciatella.
W 2017 roku MILKO zmieniły skład i opakowanie. To idealna propozycja dla ludzi aktywnych, zarówno dorosłych jaki i dzieci. Skład napojów fermentowanych Milko uszczuplono o syrop glukozowo – fruktozowy. Dotychczasowe opakowania napojów fermentowanych MILKO 250ml i 400ml zastąpiono smukłym, poręcznym kartonikiem o pojemności 330 ml, idealnym do zabrania ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
Milko jest doskonałym połączeniem zdrowej przekąski w funkcjonalnym opakowaniu.
O SM MLEKPOL
Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie to największy producent mleka i produktów mlecznych w Polsce. Od lat niekwestionowany lider rodzimego mleczarstwa oraz jeden z dwudziestu największych przetwórców mleka w Europie. Jako pierwszy podmiot skupowy w Polsce SM MLEKPOL przekroczyła granicę 1,5 mld litrów skupionego mleka. To blisko 5 milionów litrów mleka dziennie od ponad 11 300 producentów.
Produkty MLEKPOL-u powstają w 12 nowoczesnych i wysoko wyspecjalizowanych zakładach produkcyjnych w : Grajewie, Zambrowie, Mrągowie, Kolnie, Sejnach, Bydgoszczy, Sokółce, Dąbrowie Białostockiej, Radomiu, Zwoleniu, Gorzowie Wielkopolskim i Suwałkach
SM MLEKPOL w swojej ofercie posiada: mleko pasteryzowane i UHT, śmietany i śmietanki, napoje fermentowane, masło, twarogi, serki wiejskie i śmietankowe oraz sery żółte. Flagowymi markami są: Łaciate, Milko, Białe, Mazurski Smak, Rolmlecz, Maślanka Mrągowska.
Ponad 30% wyrobów SM MLEKPOL jest eksportowanych do krajów Ameryki Południowej, Azji, Europy i krajów Dalekiego Wschodu. Zagraniczni odbiorcy doceniają jakość produktu oraz stabilność współpracy jaką zapewnia MLEKPOL.
SM MLEKPOL była wielokrotnie nagradzana i wyróżniana, w tym tytułem największego Pracodawcy Podlasia. Za swoje wyroby Spółdzielnia mleczarska MLEKPOL otrzymała m.in. złote medale w konkursie Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra Food w 2015 r., za Maślankę Mrągowską i serek homogenizowany o smaku waniliowym ROLMLECZ a w 2016 r. za mleko Łaciate Junior, Mleko Zsiadłe MLEKPOL oraz ser dojrzewający Złoty Mazur w plastrach.
Mleko ŁACIATE zostało nagrodzone prestiżowym tytułem Podlaskiej Marki a przez konsumentów - „Ulubionej Marki 2015” i Hitu Handlu. Otrzymało również „Złoty paragon” 2016 r. a wersja dla najmłodszych - Łaciate Junior 3,8% została wybrana „Przebojem FMCG” 2016 r. Jogurt Grecki MLEKPOL i śmietanka Łaciata 36% zyskały miano Najlepszego Produktu 2016.
MLEKPOL gwarantuje najwyższą jakość i naturalny smak produktów.