SM Mlekpol

22.09.2016

MLEKPOL jeszcze bardziej nowoczesna


Nowa linia do produkcji serów i ekologiczna kotłownia ze stacją LNG - to najnowsza inwestycja w ZPM Kolno Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL.

Nowoczesna linia do produkcji serów firmy OBRAM S.A. to kolejna z licznych inwestycji Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL. Linia spełnia najwyższe oczekiwania produkcyjne. Jej moce przerobowe to ok. 400 tys. litrów mleka na dobę, tj. 41 ton sera dziennie. Uruchomienie linii pozwoliło na likwidację dwóch wyeksploatowanych: w ZPM Kolno i ZPM Zambrów. Produkowane na niej sery to m.in.: Salami, Havarti, sery typu śmietankowego i Tylżycki.

Podczas uroczystego otwarcia linii, które odbyło się 20 września, zaprezentowano także nową, ekologiczną kotłownię  nie emitującą zanieczyszczeń  do atmosfery.  Kotłownia ogrzewana jest płynnym gazem - metanem. Dzięki nowoczesnej instalacji, ZPM Kolno zyskał dostęp do niezależnego źródła energii cieplnej, z możliwością jego magazynowania. Zainstalowana stacja LNG firmy Barter S.A. spełnia wysokie wymagania odbioru gazu, przy zachowaniu najwyższych parametrów bezpieczeństwa.

W uroczystym spotkaniu wzięli udział  przedstawiciele władz państwowych i samorządowych m.in. Jacek Bogucki – Sekretarz Stanu reprezentujący Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Bohdan Paszkowski – Wojewoda Podlaski oraz Marek Sawicki wiceprzewodniczący Polskiego Stronnictwa Ludowego, Poseł na sejm RP.


Kamila Syroka

rzecznik prasowy

SM MLEKPOL

email: kamila.syroka@v5group.pl

mobile: +48 505 223 467

 


Nowoczesna linia do produkcji serów OBRAM SA

Nowoczesna linia do produkcji serów firmy OBRAM to  wydajność przerobu ok. 400 tys. litrów mleka na dobę, tj. 41 ton sera dziennie.

Produkowane na niej sery to m.in.: Salami, Havarti, sery typu śmietankowego i Tylżycki. Uruchomienie tej linii pozwoliło na likwidację dwóch wyeksploatowanych linii

produkcyjnych: w ZPM Kolno i ZPM Zambrów. Sery z tej linii produkowane są do konfekcjonowania oraz bezpośredniej sprzedaży.

Opis linii:

- 5 kotłów serowarskich – 15 tys. litrów mleka każdy

- 2 bufory gęstwy

- UFP 1 – do serów w bloku 10x10x750 (Tylżycki) i do serów Ø112 (Trappista)

- UFP 2,3 – do serów  Ø80 Salami, Havarti

- 3 rodzaje form: * Ø80 – do serów Salami i Havarti;  Ø112 do serów Trappista; prostokątne blok 10x10 – do sera Tylżyckiego

- na UFP następuje oddzielenie serwatki i wstępnie prasowane jest ziarno

- formy z serem prasowane są w 5 rzędach pras  po 17 form w każdym. Formy z pras „wchodzą” do przetrzymywacza w obiegu form w celu ukwaszenia się sera

- następnie trafiają do opróżniarki, gdzie ser z formy transportowany jest na Agregat załadunkowy przez Robot Kuka.

- 2 agregaty załadunkowe – pracują na zmianę

- 1 war sera  Ø80 – 2,5 kontenera; 1 war sera  Ø90 lub bloku 10x10

- 3 baseny solankowe - pojemność jednego basenu – 90 tys. litrów

- 2 tanki buforowe

- Agregat wyładunkowy – sery transportowane są do działu pakowania sera

Sery po zapakowaniu wkładane są do pojemników, układane na paletę i transportowane windą do działu dojrzewalni.

 

Ekologiczna kotłownia i stacja LNG

W lipcu 2016 r. w ZPM Kolno uruchomiono nową, ekologiczną kotłownię  nie emitująca zanieczyszczeń  do atmosfery.  Kotłownia ogrzewana jest płynnym gazem - metanem.

Dzięki nowoczesnej instalacji, ZPM Kolno zyskał dostęp do niezależnego źródła energii cieplnej, z możliwością jego magazynowania. To ekologiczne i bardzo wydajne paliwo,

którego zaletą jest też zredukowana objętość, co obniża koszty transportu i magazynowania.

Zainstalowana stacja LNG firmy Barter S.A. spełnia wysokie wymagania odbioru gazu, przy zachowaniu najwyższych parametrów bezpieczeństwa. Wydajność stacji LNG pozwala na zaspokojenie maksymalnego zapotrzebowania o wielkości 800 metrów sześciennych na godzinę oraz na magazynowanie 120 metrów sześciennych gazu ziemnego. Ilość ta zabezpiecza zakład produkcyjny na siedem dni ciągłej pracy.

Nowa kotłownia firmy Vissman jest w pełni zautomatyzowana, bezobsługowa. Jest to pierwsza inwestycja tego typu w mieście Kolno.

Zakład Produkcji Mleczarskiej w Kolnie                                           

Polska spółdzielczość mleczarska w Kolnie może poszczycić się długoletnią tradycją.

Jej początki sięgają lat 30-tych XX wieku. Spółdzielnię mleczarską zawiązuje grupa rolników, wśród których jest jeden z najbardziej zasłużonych dla kolnieńskiego mleczarstwa - Czesław Krzywda. Zakład przerobowy powstaje z dobrowolnych wpłat członków, założycieli i dostawców.  Spółdzielnia rozwija się. We wrześniu 1935 roku skupuje od 465 dostawców 141 tyś. litrów mleka, a rok później już 230 tyś. litrów od 870 dostawców.  W trudnych czasach okupacji niemieckiej podczas II wojny światowej zakład nie przerywa pracy. Spółdzielnia mleczarska zostaje reaktywowana w 1957 roku.

Systematycznie wzrasta skup mleka. Po osiągnięciu 50 tysięcy litrów dziennego skupu w 1970 r., powstaje konieczność budowy nowego zakładu. Dwa lata później rusza nowoczesna produkcja serów dojrzewających, mleka w proszku, masła, śmietany, mleka spożywczego i twarogów.

Kolejne rozbudowy ZPM Kolno to już czasy po zmianach ustrojowych w Polsce.

W latach 1989-96 powstają: nowa odbieralnia mleka, aparatownia i nowa solownia.

Zakupiona jest także linia do produkcji serów o zdolnościach przerobowych 200 tys. litrów na dobę oraz  linia do produkcji sera Havarti o zdolnościach przerobowych 100 tys. litrów na dobę .

1 września 1999 r. Spółdzielnia Mleczarska w Kolnie łączy się ze Spółdzielnią Mleczarską MLEKPOL w Grajewie. To pierwsze w Polsce połączenie dwóch spółdzielni o tak dużych potencjałach produkcyjnych nawzajem uzupełniających się. Fuzja powoduje gwałtowny wzrost produkcji mleka, aż o208 % .   Reorganizacji ulegają gospodarstwa produkujące mleko. Już od 17 lat ZPM w Kolnie jest integralną częścią Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL. Z biegiem lat ZPM Kolno staje się coraz bardziej nowoczesne. W latach 2002 – 2003 następuje wzrost nakładów inwestycyjnych na modernizację produkcji serów dojrzewających. Zainwestowano 8,5 mln zł  w linię pasteryzująco – wirującą  wraz z normalizacją tłuszczu oraz urządzenia do zagęszczania serwatki.

W latach 2014 – 2016 Zarząd podejmuje decyzję o zwiększeniu nakładów na inwestycje i modernizacje w ZPM Kolno takie jak, m.in.:

-         budowa hali produkcyjnej i dojrzewalni serów

-        zakup i montaż nowej linii do produkcji serów typu salami o wydajności ponad 40 ton sera dziennie

-        modernizacja odbieralni i aparatowni mleka

-        modernizacja maszynowni chłodniczej

-        wymiana stacji uzdatniania wody

-        modernizacja linii energetycznych

-        uruchomienie nowej proekologicznej kotłowni wraz z instalacją do magazynowania gazu płynnego LNG

-        zakup i montaż drugiej  nowej linii do produkcji sera mozarella

Dzienny skup mleka w ZPM Kolno to  ponad 500 tys. litrów od lokalnych dostawców tylko z powiatu kolneńskiego.

Po przeprowadzonych inwestycjach zakład jest w stanie przerobić do 700 tys. litrów mleka dziennie produkując ponad 70 ton sera dojrzewającego oraz 10 ton serów topionych i 10 ton Rolady ustrzyckiej.

ZPM Kolno zatrudnia 260 osób.

Najbardziej znane sery produkowane w ZPM Kolno to: Havarti, Salami, Królewski z Kolna, Jantar, Senator, Rolada ustrzycka i bogata gama serów topionych.


O SM MLEKPOL

Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie to największy producent mleka i wyrobów mleczarskich w Polsce.  Od lat niekwestionowany lider rodzimego mleczarstwa oraz jeden z dwudziestu największych przetwórców mleka w Europie. Jako pierwszy podmiot skupowy w Polsce SM MLEKPOL przekroczyła granicę 1,5 mld litrów skupionego mleka. To blisko 5 milionów litrów mleka dziennie od ponad 11 300 producentów. Produkty MLEKPOL-u powstają w 12 nowoczesnych i wysoko wyspecjalizowanych zakładach produkcyjnych w : Grajewie, Zambrowie, Mrągowie, Kolnie, Sejnach, Bydgoszczy, Sokółce, Dąbrowie Białostockiej, Radomiu, Zwoleniu, Gorzowie Wielkopolskim i Suwałkach.

SM MLEKPOL w swojej ofercie posiada: mleko pasteryzowane i UHT, śmietany i śmietanki, napoje fermentowane, masło, twarogi, serki wiejskie i śmietankowe oraz sery żółte. Flagowymi markami są: Łaciate, Milko, Białe, Mazurski Smak, Rolmlecz, Maślanka Mrągowska. Mleko i śmietanki UHT powstające w Mlekpolu pod marką Łaciate - to zdecydowani liderzy rynku mleczarskiego w Polsce. Łaciate mleko i śmietanki o zróżnicowanej zawartości tłuszczu są najchętniej kupowanymi produktami w tej kategorii. Pod marką Łaciate występuje również mleko smakowe: bananowe, czekoladowe, truskawkowe i waniliowe.  Łaciate jest także wyśmienite masło ekstra, śmietany, serki śmietankowe i graniaste. W 2016 roku do rodziny Łaciate dołączyły jogurty owocowe bez laktozy w trzech wariantach smakowych jeżyna - malina, truskawka – czarna porzeczka i ananas - kokos. 

SM MLEKPOL jest także wiodącym producentem serów dojrzewających. W bogatej ofercie Mlekpolu są  sery typu szwajcarskiego i holenderskiego, marki premium i popularne. Sery dojrzewające SM MLEKPOL można nabyć zarówno w bloku jak i konfekcjonowane. Najpopularniejszymi produktami serowarskimi SM MLEKPOL są m.in.: Złoty Mazur, Havarti, Królewski z Kolna, Senator czy Jantar. Producent z Grajewa oprócz serów dojrzewających oferuje  paletę  twarogów o zróżnicowanej zawartości tłuszczu. Pod marką Mazurski Smak konsumenci nabędą tradycyjne, polskie twarogi z najwyższej jakości mleka. Dla wielbicieli smaku polskich twarogów, nie tolerujących cukru mlecznego SM MLEKPOL wprowadziła na rynek Twarogi bez laktozy MLEKPOL dostępne w trzech wariantach: chudy, półtłusty i tłusty.

Wszystkie produkty SM MLEKPOL pakowane są w najnowocześniejsze opakowania spełniające najwyższe normy bezpieczeństwa.

Ponad 30% wyrobów SM MLEKPOL jest eksportowanych do krajów Ameryki Południowej, Azji, Europy i krajów Dalekiego Wschodu.

SM MLEKPOL była wielokrotnie nagradzana i wyróżniana, w tym tytułem największego Pracodawcy Podlasia. Za swoje wyroby Spółdzielnia mleczarska MLEKPOL otrzymała m.in. złote medale  w prestiżowym konkursie Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra Food w 2015 r., za Maślankę Mrągowską i serek homogenizowany o smaku waniliowym ROLMLECZ a w 2016 r. za mleko Łaciate Junior, Mleko Zsiadłe MLEKPOL oraz ser dojrzewający Złoty Mazur w plastrach.

Mleko ŁACIATE zostało nagrodzone prestiżowym tytułem Podlaskiej Marki a  przez konsumentów - „Ulubionej Marki 2015” i Hitu Handlu. Otrzymało również „Złoty paragon” 2016 r. a wersja dla najmłodszych - Łaciate Junior 3,8% została wybrana

„Przebojem FMCG” 2016 r.  Jogurt Grecki MLEKPOL i śmietanka Łaciata 36% zyskały miano Najlepszego Produktu 2016.

MLEKPOL gwarantuje najwyższą jakość i naturalny smak produktów.

Wszystkie produkty SM MLEKPOL powstają z najwyższej klasy surowca pochodzącego od krów wypasanych na najczystszych łąkach Polski.

 

Materiały do pobrania:

  • Mlekpol

V5group

ul. Śląska 4
60-614 Poznań
tel.: (61) 64 64 450
fax.: (61) 64 64 452
e-mail: office@v5group.pl

Skontaktuj się z nami

+48 61 64 64 450 office@v5group.pl

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies oznacza zgodę na ich używanie.

Czytaj więcejPolityka prywatności