Rok po wmurowaniu kamienia węgielnego, najnowocześniejsza w Polsce fabryka proszków mlecznych wchodzi w finalne etapy realizacji.
– Zachowujemy dynamikę prac. Zgodnie z harmonogramem, w październiku rozpoczęliśmy montaż urządzeń technologicznych dla dwóch linii suszarniczych. Na początku roku 2018 zostaną ukończone prace budowlane pomieszczeń przeznaczonych dla trzeciej linii suszarniczej. W I kwartale roku planujemy jej montaż oraz złożenie instalacji technologicznej do odbioru, wstępnej obróbki i frakcjonowania surowca – informuje Jerzy Michałek, z-ca Dyrektora ds. produkcji i techniki ZPM Mrągowo SM MLEKPOL.
Zakład Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich powstaje w sąsiedztwie Zakładu Produkcji Mleczarskiej SM MLEKPOL w Mrągowie, gdzie produkowane są m.in Maślanka Mrągowska i napoje fermentowane Milko.
Proszkownia Mlekpolu to trzy zespoły budynków połączonych ze sobą:
- budynek do suszenia wyrobów mleczarskich o maksymalnej wysokości 43,5m i powierzchni zabudowy około 3100 m 2,
- budynek przyjęcia surowca i procesów obróbki wstępnej surowca o maksymalnej wysokości do 10,5 m i powierzchni zabudowy około 3500 m2,
- budynek magazynowy o maksymalnej wysokości do 14,5 m i powierzchni zabudowy około 12000 m2.
Koszt inwestycji szacowany jest na około 400 mln zł. Planowana wydajność zakładu to 3 mln litrów mleka i serwatki na dobę. W najnowocześniejszej w Polsce proszkowni produkowane będą m.in. białka serwatkowe o dużej czystości i produkty z linii baby food. Zatrudnienie znajdzie najprawdopodobniej 160 osób.
Wykonawcą części budowlanej inwestycji jest firma Budimex SA. Technologie zapewni GEA Polska. Planowane uruchomienie Zakładu Produkcji Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich w Mrągowie – 2019 r.
Kontakt dla mediów:
Kamila Syroka
rzecznik prasowy
SM MLEKPOL
email: kamila.syroka@v5group.pl
mobile: +48 505 223 467
O SM MLEKPOL
Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie to największy producent mleka i produktów mlecznych w Polsce. Od lat niekwestionowany lider rodzimego mleczarstwa oraz jeden z dwudziestu największych przetwórców mleka w Europie. Jako pierwszy podmiot skupowy w Polsce SM MLEKPOL przekroczyła granicę 1,5 mld litrów skupionego mleka. To prawie 5 milionów litrów mleka dziennie blisko 10 000 producentów.
Produkty MLEKPOL-u powstają w 12 nowoczesnych i wysoko wyspecjalizowanych zakładach produkcyjnych w : Grajewie, Zambrowie, Mrągowie, Kolnie, Sejnach, Bydgoszczy, Sokółce, Dąbrowie Białostockiej, Radomiu, Zwoleniu, Gorzowie Wielkopolskim i Suwałkach.
SM MLEKPOL w swojej ofercie posiada: mleko pasteryzowane i UHT, śmietany i śmietanki, napoje fermentowane, masło, twarogi, serki wiejskie i śmietankowe oraz sery żółte. Flagowymi markami są: Łaciate, Maślanka Mrągowska, Milko, Mazurski Smak, Rolmlecz, Białe.
Ponad 30% wyrobów SM MLEKPOL jest eksportowanych do krajów Ameryki Południowej, Azji, Europy i krajów Dalekiego Wschodu. Zagraniczni odbiorcy doceniają jakość produktu oraz stabilność współpracy jaką zapewnia MLEKPOL.
SM MLEKPOL była wielokrotnie nagradzana i wyróżniana, w tym tytułem największego Pracodawcy Podlasia czy Perłą Polskiej Gospodarki. Za swoje wyroby Spółdzielnia mleczarska MLEKPOL od wielu lat otrzymuje Złote Medale w konkursie Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra Food. W 2017 r., za Chłodnik warzywny MLEKPOL, oraz nowość na rynku Serek Łaciaty do smarowania z suszonymi pomidorami. W tym samy roku mleko Łaciate świeże zdobyło wyjątkowy tytuł Najwyższej smakowitości, przyznany przez Polski Instytut Badań Jakości a mleko Łaciate UHT 2% powtórnie otrzymało tytuł Hit Handlu podobnie jak ser w plastrach Gouda 150 g. Marce Łaciate przyznano tytuł Superbrands 2018 i Superbrands Polaska Marka 2018.
MLEKPOL gwarantuje najwyższą jakość i naturalny smak produktów.